Tilbake

Covid-19: Slik forholder du deg til koronaviruset på reise

Det er ingen tvil om at koronaviruset er det som opptar både media og «mannen i gata» for tiden. Lungeviruset sprer seg fra land til land, og har nå krysset landegrensen inn til Norge. Likevel vil det være behov for å reise. Her får du en oppdatering på hvordan du kan forholde deg på reise, og hva du bør gjøre med reiser fremover i tid.

Dame som sitter på gulvet på flyplassen og ser utover rullebanen

Følg UDs reiseråd

Sist oppdatert 10. mars:
Mange kinesiske byer har innført restriksjoner på reising, og flere land har innført ekstra kontroller av reisende. Enkelte flyselskap har stanset flyvninger til Kina og og noen cruiseselskap har flyttet seilinger fra øst til andre steder i verden. UD fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til Italia, og flere flyselskaper har nå stanset sine flyvninger hit.

Flere bedrifter har innført ulike type reiserestriksjoner. Gjengangeren er restriksjoner til Hubei-provinsen og andre deler av fastlands-Kina, samt Sør-Korea og Italia. Vi mener at dette er et godt tiltak, da dette er i tråd med UDs reiseråd.

– For bedrifter med reisevirksomhet i utlandet anbefaler vi å kommunisere tydelig internt hvordan bedriften stiller seg til reising i disse dager. Vårt beste råd er å gjennomføre tjenestereiser som før, men å følge UDs reiseråd. Informer de ansatte om hvilke forhåndsregler de bør ta på reise, og hvordan de skal forholde seg dersom de opplever symptomer, sier kommunikasjonsdirektør, Anette M. Koefoed og fortsetter;

– Har bedriften en reisebyråavtale, bør de ansatte minnes på å kun benytte sitt reisebyrå, slik at bedriften har kontroll på hvor alle på tjenestereise befinner seg. I tillegg vil bestillingsportalen hjelpe den ansatte med å holde seg oppdatert på hvor UD har utstedt reiseråd. Dette er ingen selvfølge i de ulike bestillingsløsningene som finnes på nett.

Hvordan unngår du smitte på reise?

Viruset smitter gjennom dråpesmitte, som hoste og nysing.

Det handler med andre ord om å ta noen forhåndsregler, og Folkehelseinstituttet har kommet med helt konkrete tiltak for å gjøre dette:

  1. Vask hendene godt og ofte.
  2. Bruk hånddesinfeksjon dersom håndvask ikke er mulig (noe det ofte ikke er på reise).
  3. Dekk nese og munn med lommetørkle hvis du nyser eller hoster. Alternativt bruker du albuen.
  4. Unngå nærkontakt med andre som har influensa.

Folkehelseinstituttet råder deg også til å være nøye med å gjennomsteke- og koke egg og kjøtt, samt unngå ubeskyttet kontakt med ville dyr eller gårdsdyr som du ikke kjenner.

Hva er symptomene, og hva gjør jeg dersom jeg har symptomer?

Det er noe ulikt symptombilde, men opplever man sterke symptomer vil dette være feber, hodepine, tørrhoste og rennende nese. Dersom viruset forverrer seg vil man oppleve slimhoste og etter hvert tung pust og/eller brystsmerter.

I Norge har vi verktøy for å stille en rask diagnose, og alle helseaktører i landet har mottatt retningslinjer for å gjøre dette. Det samme har alle de norske flyplassene. Opplever du symptomer kan du med andre ord enkelt sjekke om det er koronavirus eller ikke, ved å henvende deg til din fastlege over telefon eller ringe legevakten på 116117.

Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet har til NTB sagt følgende:

– Har du vært i Wuhan-området i Kina de siste 14 dagene og får feber eller andre luftveissymptomer, skal du ta kontakt med lege for å bli sjekket. Blir du syk i Norge nå, og ikke vært på reise, har du nok noe annet.

Det store spørsmålet: Skal jeg vente med å bestille sommerferien?

– Vi har full forståelse for at folk er litt skeptiske til å bestille reiser, med tanke på alt det som står i media. Men vi kan ikke stoppe helt opp heller. Vi kan jo faktisk bli smittet av å være i Norge også. Selv drar jeg på jobbreise i morgen. Med meg i vesken har jeg sunn fornuft og antibac, sier Koefoed.

Det er helt umulig å spå hvordan spredningen av viruset vil utarte seg, men det som er helt sikkert er vi fortsatt vil ha behov for å reise enten det er privat eller jobb. Da er det tryggest å følge både UD og Folkehelseinstituttet.

Forsikringsselskapene forholder seg i utgangspunktet til UDs reiseråd, så dersom UD fraråder reiser til et spesifikt sted, vil reiseforsikringen dekke avbestillingen din. Noen forsikringsselskaper følger imidlertid også anbefalinger fra Folkehelseinstituttet, så du må alltid sjekke hva som er gjeldende regler med ditt forsikringsselskap. Det reiseforsikringen derimot ikke dekker, er frykten for å reise. Så dersom du ønsker å avbestille en reise til et sted der det ikke finnes reiseråd, vil ikke avbestillingen din dekkes av forsikringen. Ønsker du en ekstra trygghet, så vil det å bestille en fleksibel flybillett være en god løsning.

Vi følger kontinuerlig med på situasjonen rundt koronaviruset, og vil oppdatere relevant informasjon på www.berg-hansen.no/aktuelt.