Covid-19: Reglene som gjelder for utenlandsreiser sommeren 2020
Mange venter spent på nye regler for reiser til Europa, og har fortsatt et håp om sol og bad utenfor Norges grenser i sommer. UD har åpnet for reiser i Norden, og fra 15. juli åpnes det også for reiser til land i EØS/Schengen – forutsatt at de tilfredsstiller visse smittekrav. Her kan du lese om de lokale myndigheters regler for innreise og smittevern på de mest populære reisemålene i Europa.
Danmark – Her er det deilig å være norsk!
Danmark har i likhet med Norge fortsatt strenge regler for å begrense spredningen av koronaviruset, men også i likhet med Norge har de god kontroll på smitten. På bakgrunn av dette har UD opphevet reiserådet til Danmark. Det betyr at nordmenn fritt kan feriere i Danmark i sommer, uten karantene.
Slik påvirker smitterestriksjonene årets sommerferie til Danmark:
Reiseforsikringen gjelder
De fleste norske reiseforsikringer har unntak for land som UD har reiseråd til, men når reiserådet for Danmark oppheves, dekker reiseforsikringen også reiser til Danmark igjen.
Forhåndsbestill minst seks netter
For å kunne feriere i Danmark må du forhåndsbestille overnatting for minimum seks netter. Dette gjelder for hele Danmark, inkludert København.
Danskene åpner opp for at du kan leie sommerhus, bo på campingplass eller hotell. I følge danske myndigheter er det også tillatt å bo hos venner. Dette må dokumenteres skriftlig, for eksempel i form av mail-korrespondanse. Der må det komme tydelig frem navn og adresse på den du skal bo hos.
Italia – Stengte svømmebasseng og strenge strandregler
Selv om Italia lenge var det landet i Europa som var hardest rammet av koronapandemien, mener de lokale myndighetene at omfattende smitteverntiltak gjør landet til et trygt sted å feriere.
Slik påvirker smitterestriksjonene årets sommerferie til Italia:
Strenge regler på strendene
Italienerne sørger for at det er avgrensede og oppmerkede plasser på strendene, med behørig avstand mellom grupper av solsenger og parasoller. Dette gjelder både offentlige strender og private strandanlegg.
Det vil bli kontrollert tilgang til strendene gjennom forhåndsbestilling, med valg av ulike «tidsintervaller». Dette for å fordele tilgangen og ha kontroll på antall badegjester til enhver tid. Et bestillingssystem vil dessuten gjøre det enklere å spore opp personer i ettertid, dersom det blir nødvendig med smittevarsel.
Det innføres også strenge rengjørings- og desinfiseringskrav. Solsenger og annet utstyr skal desinfiseres mellom hver badegjest, og selv offentlige strender må innføre rydde- og desinfiseringsrutiner.
Alle svømmebasseng vil holdes stengt, så det vil kun være mulig å bade i havet.
Hygiene og avstand
Du vil måtte forholde deg til strenge avstandskrav over alt, både innendørs og ute i det offentlige rom. Det er også påbudt med bruk av munnbind eller maske som dekker bese og munn, dersom du skal benytte deg av kollektivtransport.
Tydelig og god informasjon blir viktig, og dette skal være tilgjengelig på ulike språk.
NB! Vi minner om at UD fraråder alle reiser til Italia, så dersom du velger å reise hit før 20. august kan du risikere at reiseforsikringen din ikke er gyldig. Ta kontakt med ditt forsikringsselskap for mer informasjon om dette.
Frankrike – Ingen karantene ved innreise for nordmenn
Frankrike gjenåpnes i ulike faser, avhengig av smittesituasjonen i området. Landet er delt inn i grønne og oransje soner, der oransje betyr høy smittespredning og grønn tilsier liten spredning av viruset. Hele fastlands-Frankrike kategoriseres nå som grønn, som betyr at hoteller, restauranter, kafeer, barer, store museer og parker har åpnet igjen.
Slik påvirker smitterestriksjonene årets sommerferie til Frankrike:
Bruk av munnbind og holde avstand
Det er påbudt for alle over 11 år å benytte seg av munnbind inne på offentlige transportmidler. Avstanden til andre mennesker skal til enhver tid være minimum én meter.
Det er kun lov å være maksimalt 10 personer samlet i en gruppe. På restaurantene og barene vil det kun være lov å innta mat og drikke sittende, og dersom du skal bevege deg i lokalet må du benytte deg av munnbind.
Ingen karantene for nordmenn
Franske myndigheter har åpnet opp for innreise fra Schengen-område. Det er kun reisende fra Spania, UK og utenfor Schengen som blir pålagt 14 dagers karantene.
NB! Vi minner om at UD fraråder alle reiser til Frankrike, så dersom du velger å reise hit før 20. august kan du risikere at reiseforsikringen din ikke er gyldig. Ta kontakt med ditt forsikringsselskap for mer informasjon om dette.
Spania – Unntakstilstanden er opphevet etter 3 måneder
Spania åpnet 21. juni grensene sine for besøkende fra EU, Schengen og Storbritannia, og det betyr at karantenekravet for innreisende til landet er opphevet.
Landet er delt inn i ulike provinser, og de ulike provinsene praktiserer smittevern noe ulikt basert på hvilken «fase» de er i. Fasene går fra 0 til 3, og sier noe om hvor strenge tiltak man må ha. Akkurat nå er landet i fase 3, som betyr at hoteller, restauranter, museer og strender får åpne igjen. Det er også tillatt å reise mellom de ulike provinsene, så fremt smittesituasjonen er lik.
Slik påvirker smitterestriksjonene årets sommerferie til Spania:
Bruk av munnbind og holde avstand
Det er påbudt med munnbind eller maske når du reiser med kollektivtransport og du er i butikker. Du må også benytte deg av munnbind ellers i det offentlige rom, dersom du ikke klarer å holde 1,5 meters avstand til de rundt deg. Brudd på disse reglene kan bøtelegges.
Du kan besøke diskoteker, museer, konserthaller, restauranter osv., men det er strenge retningslinjer i forhold til avstand og hvor mange mennesker som kan slippes inn.
Enkelte steder må du forhåndsbestille strandplass, men dette varierer fra sted til sted.
Ved ankomst
Det vil bli foretatt måling av kroppstemperatur ved ankomst på flyplasser, samt innsamlet informasjon om alle passasjerer, slik at smittesporing kan foretas.
NB! Vi minner om at UD fraråder alle reiser til Spania, så dersom du velger å reise hit før 20. august kan du risikere at reiseforsikringen din ikke er gyldig. Ta kontakt med ditt forsikringsselskap for mer informasjon om dette.
Hellas – Obligatorisk koronatest ved ankomst
Hellas er blant landene i Europa med minst koronasmitte, og de fleste restriksjonene er nå fjernet. Det betyr at de aller fleste attraksjoner, museer, kafeer, restauranter og barer er åpnet opp for gjester.
15. juni åpnet Hellas opp for besøkende fra en rekke land, og etter planen vil de fra 1. juli åpne opp for resten av verden.
Slik påvirker smitterestriksjonene årets sommerferie til Hellas:
Testing av ankomst
Alle reisende som kommer fra en flyplass med stor fare for smittespredning og som EASA (EUs byrå for sikkerhet) har på sin liste, må teste seg for korona ved ankomst. Tanken er at landet skal åpnes helt fra 1. juli, og da med mer tilfeldig testing.
Hold avstand og benytt munnbind
Det vil fortsatt være begrensninger rundt store folkemengder på samme sted, så museer og andre attraksjoner må ha begrensninger på hvor mange de kan motta på samme tid.
Regelen om sosial avstand gjelder fortsatt, og på stranden vil du eksempelvis oppleve at det er oppmerkede plasser og mindre kapasitet enn vanlig. Solsenger rengjøres med desinfeksjonsmiddel etter bruk, og badegjestene vil ikke få servert mat eller drikke ved bassenget eller på stranden.
Det er strenge hygienetiltak for overnattings- og serveringssteder. Servitører vil være iført hansker og munnbind. Hotellpersonale vil bli testet jevnlig, for å beskytte gjester og ansatte.
Det oppfordres til at alle skal bruke munnbind eller ansiktsmaske på offentlige steder.
NB! Vi minner om at UD fraråder alle reiser til Hellas, så dersom du velger å reise hit før 20. august kan du risikere at reiseforsikringen din ikke er gyldig. Ta kontakt med ditt forsikringsselskap for mer informasjon om dette.
Portugal – Oppretter nytt hygienemerke
Portugal klarte i likhet med Hellas å få rask kontroll over koronaviruset, og er bedre stilt enn mange andre land i Europa. Det er for tiden ingen direktefly mellom Norge og Portugal, men her finnes det ingen karantenebestemmelser, så norske borgere kan fritt reise inn i landet. Foreløpig så er grensen mellom Portugal og Spania stengt frem til 30. juni.
Slik påvirker smitterestriksjonene årets sommerferie til Hellas:
Hold avstand og bruk munnbind
Det er forbudt å samles i grupper på flere enn 10 personer, og det anbefales å holde minst 2 meter avstand til andre mennesker. Munnbind er påbudt i innendørs offentlige rom, som eksempelvis kollektivtransport og butikker.
Se etter hygienemerke
Severdigheter, museer, restauranter, barer og hoteller er åpne, men de må alle følge strenge regler rundt smittevern. Steder som tilfredsstiller fastsatte hygienestandarder og som har blitt kontrollert av myndighetene tildeles et hygienemerke.
Det diskuteres om tilreisende som tar en koronatest før de starter ferien, kan få utstedt et reisepass, men dette er foreløpig ikke noe vi har fått bekreftet.
NB! Vi minner om at UD fraråder alle reiser til Portugal, så dersom du velger å reise hit før 20. august kan du risikere at reiseforsikringen din ikke er gyldig. Ta kontakt med ditt forsikringsselskap for mer informasjon om dette.
Kroatia – Innskrenkinger i bevegelsesfriheten
Kroatia har åpnet opp for all turisme. Det betyr at severdigheter, museer, restauranter, barer og hoteller er åpne. De følger dog alle strenge retningslinjer på antall mennesker som kan være samlet, avstand og hygiene.
Slik påvirker smitterestriksjonene årets sommerferie til Kroatia:
Innskrenkinger i bevegelsesfriheten
Det er ingen karanteneplikt for nordmenn som kommer på besøk til Kroatia, men det er innskrenkinger i bevegelsesfriheten, og egne smitteverntiltak må følges i 14 dager fra innreisedato.
Strenge krav til rengjøring
Restauranter og butikker stenger midt på dagen for å gjennomføre vask av alle flater.
Det vil også iverksettes tiltak for å hindre at strendene fylles opp og blir et sted for smittespredning. Blant annet har lokalt politi, kommunale myndigheter, operatører av strender og hoteller fått krav på seg for å se til at solsenger og håndklær ikke plasseres oppå hverandre under strandbesøket.
NB! Vi minner om at UD fraråder alle reiser til Kroatia, så dersom du velger å reise hit før 20. august kan du risikere at reiseforsikringen din ikke er gyldig. Ta kontakt med ditt forsikringsselskap for mer informasjon om dette.
Kilde: Regjeringen.no, VG og NRK
NB: Regler for innreise kan endre seg fortløpende og det er viktig at du i forkant av reisen sjekker hva som gjelder for ditt reisemål. Sjekk også med ditt forsikringsselskap om reisen er dekket av forsikringen.