En eksotisk reise til 78˚ nord – høst på Svalbard
Svalbard er eksotisk – det er det ingen tvil om, og det er en destinasjon som kan besøkes året rundt. Årstidene byr på hver sine unike opplevelser, så er det et sted du kan besøke opptil flere ganger, så er det nettopp Svalbard. I denne bloggen skal du få oppleve høsten der oppe.
Høsten er fin på Svalbard. Det er kjølig, og du skimter lett snødryss på de høyeste toppene. Luften er krisp og sollyset holder deg med selskap frem til ettermiddagen. Det er deilig å være ute, og det er deilig å komme inn. Du føler at du lever, at du kan senke skuldrene, og samtidig oppleve en lang rekke spennende ting som du ikke har muligheten til på fastlandet.
Mitt navn er Tone og jeg jobber med feriereiser på kontoret vårt i Tønsberg. I september var jeg og min kollega Tove fra Berg-Hansen Nord-Norge, så heldige å få dra på studiereise til Svalbard – en av våre mest eksotiske skatter. Spør du meg, så bør denne destinasjonen rett inn på bucketlisten din (hvis den ikke er der allerede). Vi nordmenn er litt kjappe til å dra ut av landet vårt, men jeg håper at vi i løpet av det siste halvannet året har fått øynene opp for reiser i eget land.
I denne bloggen skal jeg fortelle deg om våre opplevelser på 78˚ nord 😊
Reisen til Svalbard
Når du skal reise til Svalbard så er fly det eneste alternativet, med mindre du har muligheten til å være borte en stund og velger å reise med et av Hurtigruten sine ekspedisjonsskip (som for øvrig også er en fantastisk opplevelse).
Flyreisen fra Oslo går via Tromsø, og er unnagjort på ca. 4 timer. Bor du i nord og flyr direkte fra Tromsø, bruker du ikke mer enn 1,5 time opp. Personalet på flyplassene og besetningen om bord var drillede på smittevern, så alt gikk over all forventing. Det er godt å føle seg trygg på reise, og det er godt å endelig være på reise igjen.
Flyplassen på Svalbard er liten, så bagasjen kommer rullende på bagasjebåndet i rekordfart, og etter 10 minutter i bil står vi i resepsjonsområdet på Radisson Blu Polar Hotel. Her må skoene av, for på Svalbard tar man alltid av seg fottøyet og går i sokkelesten.
Overnatting på Svalbard
Hvis du ønsker et sentralt hotell, så er Radisson Blu Polar Hotel et godt valg. Rommene er helt greie og funksjonelle, frokostutsikten er nydelig, kvaliteten på maten er bra, og hotellets pub Barentz Pub & Spiseri er et av byens mest populære møtesteder.
Ønsker du noe litt annerledes, så kan jeg varmt anbefale Funken Lodge som ligger 15 minutters rusletur fra sentrum. Her får du en koselig og lun «hyttestemning» med fyr i peisen og dempet belysning. Rommene er små og funksjonelle, fantastisk utsikt, og Funktionærmessen Restaurant byr på nydelige matopplevelser.
Aktiviteter på Svalbard
Når du først er på Svalbard så må du legge inn noen aktiviteter – for er det noe du ikke må gå glipp av så er det den unike naturen og den spennende historien. Vi fikk prøve en rekke aktiviteter, som jeg absolutt vil anbefale videre.
Villmarksaften på Camp Barentz
Campen ligger ca. 1 mil fra Longyearbyen, så vi setter oss i en liten buss og kjørte utover Adventsdalen. Jeg får øye på det flotte Operafjellet, som har fått hvitt melisdryss på toppen. Himmelen er vakker med et utrolig flott lys, i det vi blir møtt av kveldens vert på Camp Barentz. Ved første øyekast ser campen litt sliten ut, sikkert på grunn av de til tider røffe værforholdene her oppe, men innvendig er det en koselig og innbydende hytte. Vi blir fortalt at hytta er en tro kopi av den som oppdageren Willem Barents og mannskapet hans overvintret i, på slutten av 1500-tallet. Her får vi servert nydelig reinsdyr bidos, som er en tradisjonell samisk kjøttsuppe, og et interessant foredrag om Barents og isbjørn.
I den største gammen er det plass til 70 personer med bålplass i midten, så dette er en fin aktivitet for store grupper også.
Hundekjøring på hjul i Adventsdalen
Er du litt morgentrøtt, så er det én aktivitet som virkelig kickstarter morgenen din, og det er hundekjøring på hjul hos Green Dog Svalbard! Her får vi utdelt egnet vinterdress, skotøy og votter. Hundene er av typene Grønlandshund og Husky, og det er ikke vanskelig å høre at de er ekstremt giret på tur. Samtlige hunder er helt i hundre, og konkurrerer om å lage de høyeste lydene – i håp om å bli valgt. Vi fikk være med å velge hunder, og feste de til sledene. Bråket fortsatter helt til bremsene på sleden slipper – først da blir de helt stille, der vi fyker av gårde. Det var en utrolig herlig opplevelse, og jeg koser meg om kapp med hundene. Under vannstoppene får vi selv ansvar for at hundene får i seg nok vann, og at de har det bra.
For en opplevelse det var å få prøvekjøre hundespannet, med de høye fjellene og månelandskapet som bakteppe. Så annerledes, merkelig og eksotisk! Avslutningsvis får vi hilse på de søte hundevalpene her, som blir en hjertevarm opplevelse.
Svalbard Bryggeri
Ølsmaking er gøy, uansett hvor man befinner seg, og på Svalbard er det kun et sted å dra for ølsmaking og det er på Svalbard Bryggeri. Her får vi en interessant innføring i ølbrygging, og innsikt i den lange veien bryggeriet har hatt for å få tillatelse til å brygge øl på Svalbard. Vi får smake på fem ulike øltyper – og alle har høy kvalitet og byr på spennende smaker.
Sightseeing med elsykkel
Elsykkel er en stressfri og morsom måte å oppdage Longyearbyen på. På lang rekke sykler vi gjennom byen og helt opp i dalen over til Huset – en historisk lokal restaurant og bistro av skyhøy kvalitet. Videre sykler vi til Taubanesentralen der en del av filmen Orions Belte ble spilt inn.
Jeg anbefaler også å legge inn et stopp på Svalbard Museum og Forskningspark, der du har muligheten til å spaserer igjennom Svalbards historie fra begynnelsen til i dag. Dette er et natur- og kulturhistorisk museum som formidler kunnskap om historie og naturforhold. Lærerikt for både store og små.
Utflukt til gruvelandsbyen Barentsburg
En utflukt til Barentsburg stod også på agendaen vår, og fra Longyearbyen var det katamaranen MS Bard som tok oss ned til den russiske gruvelandsbyen. Dette er en del av Svalbard du absolutt bør besøke – og det er som å reise tilbake i tid, til 70-tallet.
Guiden møter oss på kaia, og du får valget mellom å sette deg inn i en liten buss som tar deg opp en bratt bakke, eller du kan ta beina fatt opp trappa. Det tar omtrent like lang tid, for som du sikkert også skjønner så er ikke bussen av det moderne slaget. En opplevelse i seg selv.
Guiden tar oss med igjennom «sentrum». Han er utrolig flink, forteller om stedets historie, og at Barentsburg eksisterer den dag i dag på grunn av gruvedriften her. Runden avsluttes i baren, selvfølgelig.
Det er også et hotell her, så har du lyst til å overnatte og kjenne litt ekstra på stemningen her, er det fullt mulig.
Utflukt til spøkelsesbyen Pyramiden
Til spøkelsesbyen Pyramiden skulle vi dra med guide og båt – på noe jeg tror ville blitt en uforglemmelig oppdagelsesferd. Her får du en unik innsikt i Svalbard sin gruvehistorie, og samtidig titte inn i gamle bygninger som har stått urørt siden innbyggerne her forsvant over natten på slutten av 90-tallet.
Dessverre så måtte denne utflukten kanselleres på grunn av mye vind – for er det én ting som er garantert på Svalbard, så er det mye vær 😉
Været kan snu på timen. Men selv om du ikke kan gjennomføre én aktivitet, betyr ikke at du må sitte på hotellrommet og tvinne tommeltotter. Fordelen med å bestille via en profesjonell aktør, er at de kan snu seg rundt og organisere nye aktiviteter for deg som passer bedre med været.
..for det finnes utallige andre aktivitetsmuligheter på Svalbard på denne tiden av året. Det er nesten bare fantasien som setter grenser. Kajakk, fiske, en rekke andre båtutflukter for å oppleve naturen og dyrelivet, RIB, fotturer.
Jeg skulle virkelig ønske vi hadde enda mer tid her oppe, til å utforske!
Gruppe- og konferansemuligheter på Svalbard
Det finnes flere spennende møtefasiliteter på Svalbard, dersom du ønsker å ta med deg bedriften, idrettslaget eller koret på tur. Her er noen eksempler, med kapasitet, så du får en liten følelse av hva som er mulig:
- Funken Lodge har lokaler for 8 til 100 gjester.
- Radisson Blu Polar Hotel har en rekke møterom for grupper fra 3 til 120 personer. Restaurant Nansen på hotellet kan ta opp til 100 gjester til middag.
- Longyearbyen Kulturhus kan huse 250 gjester til bankett og 500 til mottagelse og konsert.
- Huset kan ta i mot konferanser fra 10 personer til 400 personer.
Vi har arrangert en rekke firmaturer til Svalbard – sjekk ut denne bloggen hvis du er nysgjerrig.
Drømmer du om en reise til Svalbard?
Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg mer enn gjerne 😊