Bali – Island of the Gods
Mange av oss drømmer om å besøke paradisøya Bali. Den rike og fargerike kulturen, de kritthvite sandstrendene, og den eksotiske naturen får hjertet vårt til å banke litt ekstra. Ferieeksperten vår Jane, har vært på studiereise til denne perlen i øst, og her kan du lese om hennes erfaringer.
Reisen til og fra Ngurah Rai International Airport
Jeg fløy med Thai Airways, som er et godt flyselskap når du skal østover. Servicen og maten er helt innafor, og det er greit med beinplass på økonomiklasse. Har du lange bein derimot, anbefales det å oppgradere (men dette gjelder jo stort sett alle flyselskap).
Flyreisen med Thai Airways går via Bangkok og tar rundt 15 timer. Denne tiden er ikke medregnet flybyttet i Bangkok. Når du skal fly såpass langt er det faktisk litt deilig med en mellomlanding, så du kan strekke litt på beina.
Ngurah Rai International Airport er en nokså stor flyplass, og du må gjennom flere sikkerhetskontroller før du er på innsiden, så husk å beregne litt ekstra god tid på returen. Du finner butikker og spisesteder her, men ikke vent med shoppingen til du kommer hit. Utvalget er ikke av det beste, og prisene er høyere enn ellers i landet.
Vakre varierte Bali
Bali er en relativt stor øy i Indonesia, kjent for sin høyt utviklede kunst. Dans, skulpturer, malerkunst og musikk er noe du vil oppleve mye av. Øya er utrolig variert, fra langstrakte hvite paradisstrender, til et stort fjellområde med Gunung Agung som høyeste punkt, 3031 meter over havet. Denne toppen er kjent som «moderfjellet» og er en aktiv vulkan. Fjellområdet egner seg utmerket for vandreturer, for de som ønsker å kombinere late stranddager med svette fjellturer.
Øya blir av mange kalt «The Island of Gods», på grunn av sin utenomjordiske skjønnhet.
Rundt 90 prosent av balineserne er hinduister, noe du også vil legge merke til som turist. Du finner templer overalt, i alle størrelser, og alle er orienterte mot fjellene midt på øya.
Bali er et populært feriemål, men velg område på øya ut fra hva du ønsker å bruke ferietiden din på. Det er nemlig ikke alle steder som passer like godt for alle. For å hjelpe deg litt på vei, har du noen stikkord her:
- Nusa Dua huser et hav av lekre og luksuriøse hoteller. Stranden her er veldig fin, og området er generelt barnevennlig
- Kuta er en kjent charter-destinasjon, med mye turister, nattklubber, restauranter og surfebølger for nybegynnere
- Uluwatu ligger på Balis sørligste odde, og er kjent som et surfeparadis blant verdens aller beste surfere
- Ubud er kunstbyen i regnskogen, som tiltrekker seg de kulturelle turistene som har mer fokus på kunst og yoga, enn sol og bad
Det finnes selvfølgelig en rekke andre flotte steder å besøke på Bali også, men dette var de stedene jeg var innom på studiereisen min.
Hvordan komme seg rundt
Det er absolutt å anbefale å reise litt rundt på øya, når du først har fløyet over halve kloden. For å komme deg rundt så er det bil som gjelder. Dessverre så er kollektivtrafikken ikke-eksisterende, og trafikken er rimelig intensiv. For litt lengre strekninger anbefaler jeg å leie bil med sjåfør, og avtale prisen på forhånd. Sørg for at bilen har setebelter, og her kan garantert hotellresepsjonen hjelpe deg med organiseringen.
Du vil også se mange scootere i omløp, men husk at de kjører på «feil side» av veien her, så du skal ha mye indre ro for å legge ut på kjøreturer selv.
Nusa Dua – avslappende luksus
Nusa Dua er en utrolig fin by, og for å bli litt bedre kjent hoppet vi på en god gammeldags «hop-on-hop-off» buss. Dette er en utmerket måte å komme seg rundt på, for den som vil dra på sightseeing. Byen har flere grønne anlegg og over alt støter du på flotte statuer. Det var blant annet mange av «Sinta og Rama», som er Bali sitt svar på «Romeo og Julie».
Som nevnt innledningsvis så er Nusa Dua stedet for deg som ønsker å bo på et luksuriøst resort, og nyte varme soldager på den gyldne stranden. Vi var å tittet på noen av hotellene her, og mine to favoritter er Ayodya Resort Bali og Melia Bali.
Ayodya Resort Bali er et utrolig vakkert 5-stjerners hotell beliggende flott til nede ved stranden. Hoteller har en stor og åpen resepsjon, et lekkert bassengområde og en privat strand med egne solsenger. Rommene er store og med en fin balkong. Frokosten her var også himmelsk, med enormt mye å velge mellom, og du hadde utsikt ut over en liten «innsjø» som også tilhørte hotellet. Fantastisk!
Melia Bali er et enestående 5-stjerners hotell, også beliggende rett på stranden. Her ble jeg ønsket velkommen med en velkomstdrink der kokosnøtten var inngravert med navnet mitt på. Hotellet er litt roligere enn Ayodya, og strandområdet med egne solsenger er veldig flott. Stranden passer godt til både store og små, men vibben på hotellet egner seg best for voksne og unge par.
Kuta – for deg som vil ha liv og røre
Kuta er stedet for deg som vil ha liv og røre, med et stort utvalg av restauranter, utesteder, fornøyelser og shopping. Kuta Beach byr på finkornet sand, klart vann og utrolig vakre solnedganger.
Nord for Kuta Beach ligger Legian Beach, som er litt roligere. Stranden er kjempebred på grunn av de høye bølgene, og er derfor også en favoritt blant surferne. Stranden egner seg også ypperlig for lange gåturer i solnedgangen.
Dersom du ønsker å bo i Kuta-området kan jeg anbefale Bali Mandira Beach Resort & Spa. Nok et fantastisk hotell, beliggende rett på stranden. Jeg bodde på et rom av typen Mandira Club Suite, og dette rommet var nyoppusset, stort og helt topp. Her får du stor dobbeltseng, romslig bad, en sofa og egen terrasse.
Uluwatu – dansende munker i solnedgang
Uluwatu ligger ute på øyas sørligste punkt, og er et av Balis mest spektakulære steder. De dramatiske kalksteinsklippene er kåret til et av verdens vakreste kystområder, og jeg skjønner hvorfor.
I tillegg til det vakre landskapet så er det Uluwatu Temple som lokker til seg turistene. Tempelet ligger oppe på en klippe med en helt unik utsikt ut over Det Indiske hav. Guiden vår ga oss streng beskjed om å putte alt av løse gjenstander i veskene, for her bor det nemlig også langfingrede apekatter. De kan bli litt overivrige når de ser gjenstander de vil ha, så det er best å være på den sikre siden.
Vi hadde ikke før kommet ut av bilen, før en flokk på syv apekatter kom løpende. Vi hadde heldigvis gjort som vi ble fortalt, og kunne heller fokusere på å ta bilder av de søte små skapningene.
Guiden tok oss videre med bort til en scene, for å se munker danse i solnedgangen. Dette er en velkjent turistopplevelse, så det var mye folk, men det var allikevel veldig flott. Forestillingen var en fortelling om kjæresteparet «Sinta og Rama», og denne ble fortalt gjennom den balinesiske dansen Kecak Dance. De benyttet seg ikke av et eneste instrument, men ca. 70 munker laget lyder til dansen. Det ble fortalt at disse lydene er et hellig språk som de benytter når de kommuniserer med gudene og forfedrene sine.
Fortellingen om Sinta og Rama har blitt fortalt i over 90 år. Den går ut på at Rama blir forvist fra slottet av sin stemor da faren dør. Han flykter med sin kone, Sinta, og sin yngre bror, inn til Dandaka skogen. Sinta var en blendende skjønnhet, og da de ble funnet av kong Rahwana, forelsket kongen seg i Sinta. Han kidnappet henne, og vi tas med i fortellingen om hvordan Rama får henne tilbake. Historien har heldigvis en lykkelig slutt 😊
Uluwatu er et perfekt sted å besøke på en dagtur, med mindre du er en erfaren surfer selvfølgelig. Dette stedet er et av verdens mest populære surfesteder, så du vil møte et stort og internasjonalt surfemiljø her. Fra Nusa Dua kjører du hit på 20 minutter, og fra Kuta på rundt det dobbelte.
Ubud – kultur og sjelefred i skjønn harmoni
Ubud er Balis kulturelle sentrum, og handler først og fremst om å nyte natur og omgivelser, og pleie kropp og sjel. Dette området ligger 1,5 times kjøring fra Kuta, og kjøreturen opp i dette fjellområdet er en opplevelse i seg selv. Klimaet er litt svalere her oppe, og tempoet er betraktelig lavere enn andre steder på øya. Min anbefaling er å kombinere Ubud med et av strandstedene. Ja takk, begge deler 😊
Et spennende møte med de lokale
Vi var så heldige å få besøke en balinesisk familie som holdt til i en landsby like utenfor Ubud. På Bali er det vanlig at hele familien bor sammen, på kryss og tvers av generasjoner. Familien vi besøkte bestod av 11 personer, og de bodde sammen i små hytter. I tillegg hadde de et litt større «samlingshus», et hus de brukte til bryllup, barnedåp og store selskaper, samt et eget familietempel (som er veldig vanlig blant familiene på Bali).
Familien tok oss i mot med åpne armer, og vi fikk servert både kaffe og hjemmelagede småkaker av ris og bananer. De viste oss også hvordan de laget offerblomster til templene sine, som kalles Canang sari.
Vi besøkte også en familie som livnærer seg på kokosvin og kokosolje. En av mennene i familien var oppe i en palme da vi kom, og han hentet ned saft fra kokosblomsten som senere skulle benyttes til kokosvinen. Saften ble fraktet ned i en lang hul trestamme. Vi fikk lov til å smake på saften, men for å være helt ærlig smakte den ikke spesielt godt 😉
Vi tittet også innom landsbyens smed, for deretter å ende opp på landsbyens felleskjøkken. Det er på dette kjøkkenet at kokosoljen produseres, og vi fikk hilse på en lokal dame som stod over gryta og rørte i oljen. Kjøkkenet hadde ingen vegger, men et tak laget av bananblader. Vegg i vegg lå grisebingen.
Lokale kokkekunster
Midt ute på de grønne og frodige risåkrene fikk vi prøve å plante ris, og kjøre en plog trukket av to voksne okser. For oss nordmenn blir det nesten ikke mer eksotisk enn dette. Det er fint å få en liten forståelse av hvor mye jobb som ligger bak dyrking av ris. Det er fort gjort å glemme dette, når vi går i butikken her hjemme i Norge og kjøper boil-in-bagen vår.
Vi blir deretter møtt av en balinesisk kokk, som viser seg å være en av øyas mest anerkjente. Sammen med kokken lager vi en rekke ulike lokale retter, basert på lokale råvarer. Det beste med å lage mat er å spise den, og min soleklare favoritt ble en grønn pannekake fylt med mangokrem. Himmelsk! Det å lage mat med de lokale er en kjempefin måte å bli litt bedre kjent med et lands matkultur på, og dette vil jeg virkelig anbefale videre.
Et besøk hos den lokale presten
Privilegerte som vi er, fikk vi lov til å besøke en av prestene i Ubud. Tempelet hans heter Griya Tulikup. Ved ankomst fikk vi utdelt saronger, slik at vi kunne dekke til knær og skuldre. De hadde også forberedt en stor skål med offergaver til oss, som vi skulle gi til presten. Skålen inneholdt en rekke saker, deriblant offerblomster, røkelse, penger og mat.
Jeg bar offergaven inn og overleverte den til presten. Deretter satt vi oss rundt et bord og fikk servert en deilig kald øl. Presten «scannet» hver og en av oss, og fortalte hans inntrykk av oss. Mye av det stemte faktisk, men ikke alt. Dette var en veldig spesiell og spirituell opplevelse, og jeg dro derfra litt lettere til sinns.
Rafting
Rafting er definitivt et av høydepunktene i Ubud. Vi dro til Mason Adventures, fikk på oss utstyr og gikk 400 trappetrinn ned til elven. Nede ved elven stod det flere raftingbåter og ventet på oss. Naturen langs elva var utrolig flott, og er du heldig kan du få øye på luskende apekatter langs elvebredden. Turen varte i 2 timer, og selv om elven denne dagen var noe lav, var dette en skikkelig kul opplevelse.
Risterrasse og kaffeplantasje
Når du først er i Ubud bør du stikke innom en risterrasse og kaffeplantasje, da Ubud er spesielt kjent for dette. Vi besøkte Tegallalang Rice Terraces, og det var et utrolig flott skue å se alle terrassene med risplanter og vannkanaler. Risdyrking er utrolig fascinerende!
Vi besøkte også Kumulilir Bali Coffee Plantation, der vi fikk hilse på dyrene som er med i kaffeprosessen. Dette dyret heter Luwak, og den spiser faktisk kaffebærene i forkant av koffeproduksjonen. Dyret finner de beste bærene på treet, spiser de, fordøyer de, og deretter bæsjer den ut kaffebønnene. Dette sies å være blant verdens dyreste kaffetyper. Vi fikk smake på en rekke ulike kaffetyper, deriblant Luwak-kaffen. Den var veldig god, så jeg måtte kjøpe med meg litt hjem.
Vann-tempelet Tirta Empul Temple
Tirta Empul Temple er også varmt å anbefale når du er i Ubud. Dette er et av de helligste templene på hele Bali, og er kjent for sitt hellige vann. Også her fikk vi utlevert saronger for å dekke knærne, men skuldrene var det faktisk ikke så farlig med her (som ved mange andre templer).
Mange tilreisende kommer til dette tempelet for å bli dukket i det hellige vannet og renset. En litt annerledes og fin opplevelse.
Jeg vil absolutt anbefale én eller to netter i Ubud, og to av mine favoritthoteller her er Ayung Resort Ubud og Plataran Ubud Hotel & Spa.
Ayung Resort Ubud er et helt utrolig 5-stjerners hotell, langt inne i den mystiske regnskogen, og langs den hellige elven Ayung River. Hotellet har alt av fasiliteter du trenger for et magisk opphold, og jeg vil si at dette er perfekt for kjærestepar på tur. Rommene er store og flotte, og villaene her er helt enestående. De fleste villaene ligger litt for seg selv, med egne infinity-basseng. Jeg spiste middag på hotellets takterrasse, til en helt utrolig utsikt. Maten bestod av mange små lokale retter, dandert delikat på store serveringsfat. Veldig godt.
Plataran Ubud Hotel & Spa er et svært populært 5-stjerners hotell i Ubud, og det av god grunn. Hotellet er selve betegnelsen på ro, og ligger sentralt til like ved Ubud sin hovedrestaurantgate, Jalan Hanoman Road. Oasen tilbyr både svømmebassenger, luksuriøst spa, utendørs treningssenter og flere utmerkede restauranter. Dette er perfekt for par og familier.
Drømmer du om en reise til varierte Bali?
Ta kontakt med våre ferieeksperter, så hjelper vi deg med å realisere reisedrømmen din 😊