Tilbake

Dette bør du være oppmerksom på når det kommer til reiseforsikring

Mange nordmenn har ikke peiling på hva reiseforsikringen deres egentlig dekker. Har du ikke satt deg inn i vilkårene til reiseforsikringen din, kan du møte på en pengesmell hvis det oppstår en uventet situasjon. Dette bør du være obs på når det kommer til reiseforsikring.

Per Arne Villadsen
Administrerende direktør i Berg-Hansen, Per Arne Villadsen

Generelt om reiseforsikring

Det er viktig å orientere seg før du bestemmer hvilken reiseforsikring som passer for deg, ettersom ulike forsikringsselskap har ulike tilbud – og folk har ulike behov. Om du allerede har reiseforsikring er det viktig å finne ut om denne er tilstrekkelig. Sett deg godt inn i vilkårene til den reiseforsikringen du velger, slik at du ikke få en overraskelse.

– Folk vet ofte ikke hva de er forsikret for. Mange reiser på lange turer med en alminnelig reiseforsikring. De fleste forsikringer har jo en begrensning, både på beløp og på tid. Utfordringen da, tenker jeg, er å sette seg inn i hva slags dekning man har og hva slags dekning man trenger, sier administrerende direktør Per Arne Villadsen.

Dekker forsikringene dine nok?

Om du har reiseforsikring gjennom jobben, for eksempel, så dekker denne kanskje bare jobbreisene dine. Da kan det være avgjørende å ha en reiseforsikring i tillegg når du skal på ferie.

Det er også viktig å merke seg at en helårsforsikring bare dekker et bestemt antall dager i strekk. De fleste reiseforsikringer dekker vanligvis 30-45 dagers utenlandsopphold. Hvis du typisk reiser mer enn 45 dager, mener Villadsen at du ofte bør ha superforsikring, som dekker et enda lengre opphold.

Det er heller ikke alle forsikringer som dekker ekstremsport, så om du ofte drar på slike turer, eller vet at du har planlagt en slik opplevelse, er det viktig å velge en reiseforsikring som dekker dette.

Surfing på store bølger

Dessuten må du passe på at du er dekket høyt nok. – Hvis du reiser på en 14-dagers tur til Australia, så er kanskje 50 000 i behandlingsforsikring litt for lite, så da bør man kanskje tenke at nei, her bør jeg øke forsikringen min, sier Villadsen.

Mange er også dobbeltforsikret. De kan for eksempel ha forsikring privat, forsikring på kredittkort, gjennom fordelsprogram, osv. Da kan du ende opp med å betale for mye, uten at du får dobbelt utbetaling.

Hva slags type reiseforsikring bør du ha?

Det er viktig med reiseforsikring uansett, men lønner det seg med helårsforsikring eller enkelt forsikring? – For de aller fleste er det lønnsomt å ha en helårsforsikring. En god forsikring som man kjøper og setter seg litt inn i, sier Villadsen. Det kommer selvfølgelig an på hvor ofte du reiser, men du kan spare mye på helårsforsikring istedenfor å måtte betale for hver enkelt tur.

En god helårs reiseforsikring i dag vil ligge på rundt 1000-1500 kr i året, men pris avhenger igjen av hva du har og hva du trenger. En «middelmådig» forsikring kan fint lønne seg for de som reiser litt mindre enn gjennomsnittet.

Kredittkortenes forsikring
– Kredittkortforsikring kan være kjempefint. Det dekker jo da gjerne reisen din, men med begrenset dekning, hvis du har betalt med kortet, sier Villadsen. Selv vil han fortsatt anbefale helårsforsikring fra et forsikringsselskap, ettersom denne dekker deg med en gang du går ut av døren hjemme. Det trenger ikke være på flyreise, men dekker deg på vei til for eksempel jobb eller skole. – Det handler jo igjen om hva du har behov for i forhold til hvordan du reiser, legger Villadsen til.

Hvis du reiser lite kan det derfor passe med forsikring via kredittkortet. Men vær obs på at da dekker forsikringen bare den enkelte reisen du har bestilt med kortet. Du kan også få mindre utbetalt, og denne gjelder vanligvis bare når over 50% av reisen betales med kortet, ikke bare flybilletter.

Helsetrygdkort er ikke nok alene
Villadsen mener det er viktig med helsetrygdkort, men minner om at dette ikke er nok alene. For selv om det europeiske helsekortet gir deg dekning i EØS-land når du blir syk, så er helserettighetene du har begrenset. Helsetrygdkortet dekker for eksempel ikke hjemreisen til Norge. Syketransport er som oftest ikke dekket, og det er heller ikke sikkert at du får tilbake alle utgiftene til helsetjenesten eller sykehusoppholdet. Dette blir som oftest dekket hvis du har privat reiseforsikring i tillegg.

Flere kredittkort ligger i baklommen på en bukse

Når barna flytter ut

Mange reiseforsikringer inkluderer barna også, så lenge de bor hjemme – en annen god grunn til å skaffe seg forsikring. Men plutselig flytter barna hjemmefra, og da har de som regel ikke dekning lenger. – Reiseforsikring er noe av det siste du tenker på når du er rundt 20 år og flytter hjemmefra, sier Villadsen, og mener at det er en av de tingene folk bør ha med seg videre i livet. – Den dagen man flytter ut, så bør man kjøpe eller eventuelt be foreldrene sine kjøpe helårsforsikring til seg.

Skal barnet til utlandet og studere, mener han du bør finne ut av hva slags forsikring det er der barnet skal studere. Ofte så vil ikke en vanlig reiseforsikring holde. Det finnes derimot alternativer. Om du blir medlem hos ANSA kan du for eksempel kjøpe den forsikringen de tilbyr for enten et halvt eller helt år. Prisene vil avhenge av landet du flytter til.