Tilbake

En historisk visningstur til Vestlandet

Mitt navn er Catrine, og sammen med mine gode kolleger Catharina og Ania, har jeg vært på visningstur til et knippe historiske perler på Vestlandet. I denne bloggen kan du lese om reisen vår, og om flotte overnattings- og spisesteder med lang og spennende historie.

Visningsturen ble arrangert av De Historiske Hotel & Spisesteder, og inneholdt høydepunkter i både Bergen, Tysnesøy og Bekkjarvik. Er du på jakt etter inspirasjon til en romantisk helg med kjæresten, eller en gruppereise med jobben, er det bare å lese videre!

Som du skjønner av både overskrift og innledning, er stikkordet på reisen vår «historie». Og hva passer vel da bedre enn å begynne reisen i Bergen by? Byen i seg selv er full av historie, og Bryggen er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Har du ikke vært her tidligere, bør byen rett opp på ønskelisten din.

Bryggen Tracteursted

Gjennom de smale passasjene og mellom de verneverdige husene på Bryggen i Bergen, finner vi restauranten Bryggen Tracteursted. Vi beveger oss inn bak de verneverdige fasadene, og blir møtt av et utrolig sjarmerende sted.

Bryggen Tracteursted består av Svensgårdens Schøtstue og Ildhuset, og kjennetegnes av lokaler i ulike størrelser, trange trapper og skjeve gulv. Total kapasitet er på 160 personer, så du kan helt fint ta med en større gruppe hit. De tilbyr både à la carte og selskapsmenyer basert på lokale råvarer, og maten er en fusjon av vestlandsk/bergensk mattradisjon og det moderne kjøkken.

De ansatte forteller med stolthet om stedes spennende historie, og tar gjerne med seg gjestene sine på en liten omvisning. Opplevelsen du får her er med andre ord mye mer enn bare god mat.

Vi får servert en nydelig lunsj bestående av små retter av sjømat og kjøtt. Vinen, ølen og den lokale sideren som serveres ved siden av er plukket ut med ytterst nøye presisjon. Dette var en smaksopplevelse jeg vil se tilbake på med et stort smil om munnen, og som jeg varmt kan anbefale videre.

Opus XVI

Videre inn i selve Vågen, finner vi Vågsallmenningen. Her lå i sin tid gamle Bergen Sparebank i et majestetisk bygg fra 1876 med avrundet hjørne mot plassen og høye, buede vinduer. Kapitalens katedral.  

Vi møtes med rød løper og norske flagg av det som nå er hotellet Opus XVI (XVI = 16, for de som ikke er så drevne på romertall). Innenfor døren er det en stor jerngitterport som vokter den flisbelagte spiraltrappen oppover i etasjene. Resepsjonsområdet har tydelige spor etter fordums bank-prakt. Høye granittsøyler holder det dekorerte taket oppe, og skaper skiller mellom lounge-området, baren og restauranten.

Det første spørsmålet som dukker opp, er selvsagt navnet. Opus XVI, hvor kommer det fra? Forklaringen er delt. Den spiller først og fremst på et av de mest kjente verkene til Bergens store sønn, Edvard Grieg – hans pianokonsert i A-moll. Adressen er også (tilfeldigvis?) Vågsallmenningen 16.

Lokalene huset tidligere den notoriske nattklubben Banco Rotto, så mange har nok flere gode minner herfra. Eimen fra 80-tallet har heldigvis forlatt bygningen, og nå er det mer 1880-tallet koblet med moderne 2020-tallet som rår. Klassisk, historisk eleganse.  

Det er mange som ønsker å knytte sine produkter til Edvard Grieg, men i dette tilfellet har de all mulig grunn til det. Han som driver hotellet heter nemlig Grieg til etternavn, og er tippoldebarn av Edvards bror John. Rundt om i hotellet finner vi ulike familieklenodier som byster, instrumenter og bilder. Og i kjelleren har de brukt en hel vegg til å lage en tidslinje over Edvards liv. På en iPad i resepsjonen kan du også sette på deg hodetelefoner og lytte til pianokonserten som hotellet er oppkalt etter.

Rommene er relativt like, så det er kun størrelsen som utgjør forskjellen i pris. Interiøret er stilrent og lunt, og rommene har interiør i fire ulike fargepaletter basert på de fire årstiden.

Jeg føler meg skikkelig heldig som skal bo her en natt.

Maten på Opus XVI

Middag serveres i Brasseriet, blant de blanke granittsøylene, og heldige som vi er fikk vi nyte en deilig 3-retters her, med tilhørende viner. Maten er franskinspirert og utrolig god. Brasseriets kjøkkensjef Colin Lee, sørger for at hotellets gjester får servert smakfulle retter laget av de ypperste lokale råvarer.

Vi blir fortalt at hotellet får egen vin produsert i Italia, men at de vurderer å gå over til franske viner ettersom stilen på maten er mer fransk. Vel, vi kommer gjerne tilbake og tester de nye vinene.

Frokosten er à la carte og ikke buffet. Det er deilig å kunne bestille kaffe og mat i ro og mak, og slippe å slåss om de siste baconskivene ved buffeten. Kaffen serveres i nydelige gammeldagse kopper, og frokosten er mer enn stor nok. Er du ikke mett, så får du mer.

Haaheim Gaard på Tysnesøy

Etter frokost på Opus XVI rusler vi bort til hurtigbåtkaia, som kun ligger noen minutter unna. Vis a vis Bryggen går hurtigbåten sørover til Flesland og Austevoll. Vi hopper av på Tysnesøy, hvor vi blir hentet i en minibuss som tar oss med høyt opp på øya til Haaheim Gaard. En praktfull perle med utsikt ut over Bjørnafjorden.

Haaheim Gaard er et gammelt småbruk fra 1700-tallet, som nå er omgjort til et flott hotell. Den eldste bygningen er fra 1904 og utgjør kjernen i hotellet, og nyere bygninger er bygget på det gamle i samme stil. Her finner du mange små oaser og rom, hvor det er perfekt å sette seg ned med en god bok eller kaffekopp – alle med nydelig utsikt over hagen, dalen og fjorden. Her er det grønt og frodig, og jeg får nesten assosiasjoner til regnskogen som et grønt teppe nede i dalen.

Eieren Torstein kjøpte stedet fra et gammelt ektepar i 2002, og har siden den gang brukt all sin tid på å gjøre stedet til produktet det er i dag. Torstein har vigselsrett og det holdes derfor ofte bryllup i hagen på Haaheim. Hagen er et kapittel for seg. Den holdes i stand av gartner Ingrid, og hun gjør sitt beste for at det til enhver tid skal være frodig og blomstrende. Narsisser om våren, rododendron om sommeren og ulike urter og grønnsaker til høsten. Hagen er reisemålet i seg selv for mange besøkende. Andre kommer for maten, eller for å nyte roen og utsikten. Jeg hadde kommet tilbake bare for de hjemmelagde kjeksene!

Torstein har også kjøpt opp det gamle samvirkelaget på dampskipskaia. Der har han startet sjokoladeproduksjon, etter å ha blitt bitt av basillen under en tur til Belgia. Og han nøyer seg ikke med én smak på fyllet i konfekten. Her er det frukt og bær, sjokolade og sterkere saker i en underlig kombinasjon, men som overraskende nok blir utrolig god! I den gamle butikken selger de også andre lokalproduserte varer, som syltetøy og saft fra hotellet og oster fra en av nabogårdene.

For et fantastisk sted!

Bekkjarvik Gjestgiveri

Turen videre går med nok en hurtigbåt fra Tysnesøy og ut til Bekkjarvik, hvor vi skal besøke det historiske Gjestgiveriet. Mor Asta tar oss godt i mot, og viser oss til den gamle tønnefabrikken hvor vi skal bo for natten. Her er det høyt under taket og flott utsikt ut i havet. Hver suite har to soverom, og alle suitene har et stort fellesområde som er perfekt for en gruppe som ønsker å henge litt sammen uten forstyrrelser.

Bekkjarvik har vært et handelsområde i hundrevis av år, og nå har brødrene Arnt og Ørjan Johannessen gjort stedet til en kjent matdestinasjon. Brødrene er begge kjente og prisbelønnede kokker, og den gjeveste prisen er vel Ørjan sin seier i Bocuse d’Or i 2015. Sammen styrer de kjøkkenet, og de har store planer for stedet de vokste opp.

Vi fikk æren av å smake oss gjennom en 6-retters meny, og kvaliteten på maten og servicen er det ikke noe å si på. Helt enestående!

På Bekkjarvik Gjestgiveri finnes det både en spisesal, et galleri, et gammelt herskapshus og en tilhørende låve. I tillegg har brødrene satt opp et nytt «glasshus» foran hovedbygningen. Stedets fleksibilitet og mange muligheter gjør det perfekt for grupper i alle størrelser – både for konferanser og seminarer, firmafester og bryllup.

Beliggenheten ute på øya er til å bli helt mo i knærne av. Rundt låven er det en flott park, og havet og turterreng er aldri langt unna.

Tid for hjemreise

Etter middagen kvelden før er det knapt så jeg orker frokost, selv om den blir servert på en båt inne på «kjøkkenet» 😊

Det er nå tid for hjemreise, og hvor enkelt er det ikke å sette seg på hurtigbåten til Flesland? Fra kaia på Flesland blir vi plukket opp av en shuttlebuss som på få minutter tar oss til flyplassen.

Kunne du tenke deg å reise på en lignende tur med kollegene dine? Ta kontakt med vår avdeling for Meetings & Events, så skreddersyr vi opplegget for dere.

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Hvitt trehotell i idylliske omgivelser. Foto
31. mai 2022

Hardanger – en møteplass med fokus på det kortreiste

Hva med å tenke litt annerledes neste gang du skal arrangere en firmatur eller en konferanse for bedriften? Vi anbefaler Hardanger!
Gate i Røros sentrum
10. mai 2022

Kombiner Røros og Trondheim på én og samme tur

Opplev historiske Røros med unike aktiviteter – i fin kombinasjon med ærverdige Britannia Hotel i storbyen Trondheim.
Oscarsborg Festning sett ovenfra
15. mars 2022

Oscarsborg Festning – en helårsdestinasjon i Oslofjorden

Mange forbinder Drøbak og Oscarsborg Festing med sommer og sol, men Therese og Silje på Tønsberg-kontoret vårt fikk oppleve festningen en vinterdag i desember – med både snø og vind. Det er en opplevelse det også, og velkomsten de fikk var mer enn varm nok.