Tilbake

Indias gyldne triangel

Kvinner i fargerike sarier, rickshawene på kollisjonskurs, den lille jenta med kajalsvarte øyne, kua som spaserer midt i veien. Man kan ikke forberede seg på ankomsten til Delhi. Gatene er smale og fulle av folk. Mennesker, maskiner, hester og til og med kuer skubber borti hverandre for å få plass. Slik er India!

Vakkert, kaotisk, annerledes, med en fattigdom du ikke trodde fantes.

Du må nesten reise dit selv, så du får se og føle.

Helt ærlig, så var det med blandede følelser jeg bestilte turen til India. Da jeg fortalte venner og familie at det var i India jeg skulle tilbringe påsken, var det ingen som tok bølgen. Det folk flest forbinder landet med, er vanvittig mye mennesker, fattigdom og mageproblemer.

Man blir helt satt ut over den konstante tutingen, og den kaotiske trafikken. Og masse mennesker, over alt, hele tiden. Fattigdommen blir du fort konfrontert med. På vei fra flyplassen til hotellet får man virkelig se Indias skyggeside. Slumområder, tiggere, mennesker som bor hvor som helst, på fortauet, i midtrabatter og på søppelfyllinger. Bilder som brenner seg fast – for alltid tror jeg.

Men selv i all elendigheten ser man masse smil. De fleste indere er hinduer, og tror på karma. Det innebærer at du skal innfinne deg med din skjebne, leve et moralsk riktig liv, og håpe på at ditt neste liv vil bli bedre.

Overalt ser du resultatet av et kastesystem, en tro på at det er skjebnen som bestemmer livet ditt. Uforståelig for oss som kommer fra en kultur der tanken om at alle er like og skal ha de samme mulighetene er det vi forholder oss til.

Du har ikke sett trafikkaos før du har vært i India!

Selv langs motorveien møter man store flokke er med geiter, flokker med kyr. Gjeterne prøver å drive dem videre, men de legger seg bare ned hvor det måtte passe. Blant biler, busser og svære lastebiler vagger kameler i bedagelig tempo. Tørr ikke tenke på hvor galt dette ender noen ganger.

Kuer i gatene, India

Sykler, mopeder, tuk-tuker, lastebiler, overfylte busser og biler tuter og kjører forbi, samtidig, uansett om det er plass i veibanen eller ikke. Eller de kjører mot kjøreretningen selv på en seksfelts motorvei, for så å vrenge kjøretøyet ut på en sidevei.

Mye tuting og kaos, men ingen knyttede never og sinte blikk. Bare vennlighet, smil og rolig vinking. Det er ingen som følger trafikkreglene, og politiet griper ikke inn når reglene brytes. Veltede kjøretøy, utbrente bilvrak og dyrekadavre i veibanen vitner om at det skjer veldig mange ulykker langs veiene.

Hinduene betrakter kua som et symbol på livet. Alt som kommer fra kua blir betraktet som hellig. Man skal ikke drepe kuer, og en praktiserende hindu vil aldri spise kukjøtt. Du finner dem midt i trafikken. Ingen jager dem bort, de svinger bare utenom. Kuene blir tatt hånd om av eierne om kvelden og sluppet løs igjen om morgenen etter melking. Oksene er frie fra fødselen av, dem eier ingen, og de eies av alle. Om morgenen mater folk kyrne med rester fra gårsdagens middag. Det skal gi god karma.

Grisene er frittgående og fungerer kun som renovasjonsarbeider på søppelhaugene Ingen spiser svinekjøttet.

Like kaotisk som trafikkbildet er bylivet generelt. En eim av matlukt, kloakk, eksos, krydder og mennesker. Kvinnenes fargesprakende sarier og vakre smykker blir en sterk kontrast til hus fasader av avskallet maling og falleferdige bygninger.

Kremen av indisk arkitektur og historie

På en uke i Indias Gylne Triangel fikk vi se kremen av indisk arkitektur og historie. Det er imponerende å tenke på at disse bygningene ble konstruert på 15- og 1600-tallet. India er mystisk og fristende. Det enorme landet har fascinert folk fra alle verdens hjørner i århundrer med sin rike, varierte kultur og mange tusen år lange historie.

En reise i Rajasthan er en reise tilbake i tid. De aller fleste turister besøker det såkalte gylne triangel. Det består av de gamle byene Delhi, Jaipur og Agra som gjennom århundrene har vært sete for de ulike imperier som har hersket i India. India huser et av verdens mest imponerende monumenter – Taj Mahal.

Delhi er hovedstaden i verdens største demokrati. Gjennom århundrer har byen tiltrukket seg både herskere og røvere, og historien om byen er lang og detaljert.

Reiseruten til Hilde, India

Dehli: Moskeen Jama Masjid

Man dekker til armer og bein før man går inn I Indias største moske: Fredagsmoskeen. Under fredagsbønnen kan det samle seg over 25.000 mennesker på bønneteppet på den store åpne plassen – i det store vannbassenget vasker de troende seg før bønnen. Menn med henna-farget hår og kvinner med slør gjenspeiler stedes muslimske identitet.

Dehli: Qutb Minar

Qutb Minar er det samme for Delhi som Eiffeltårnet er for Paris. Indias høyeste minaret rager 72 meter opp i luften. Bygget i 1190 av de første muslimske herskerne da serien over hindukongedømmet i Delhi var et faktum.

Vi reiser videre til Jaipur

Det er tidlig morgen og vi har en 6-7 timers kjøretur foran oss før vi er fremme i Jaipur. Det tar vel en time å bare komme seg ut av Delhi, men så bretter landskapet seg ut rundt oss. På denne tiden av året er alt brunsvidd og goldt.

Jaipur, eller «den rosa byen» er hovedstaden og den største byen i den indiske staten Rajasthan, og også den vakreste. Fantastiske fort og vakre palasser, herskapshus og hager. Palassene og fortene, som for lenge siden var vitne til kongelige prosesjoner og prakt, er nå levende monumenter. Med sin historiske fortid, gjenopplives legender om det gamle folkeslaget Rajputs, og det er en opplevelse å vandre rundt i Jaipurs gamle basarer.

Jaipur: Amber Fort

Amber Fort ligger høyt og dramatisk beliggende på en bakketopp omgitt av vakttårn. Herfra har man en fantastisk utsikt. Synet av de massive murene får en til å tenke på Ringernes Herre og andre gamle eventyr om mektige konger i eksotiske palasser. Vil man ha en trimtur, går man trappene opp til toppen. Om ikke, kan man få en tur på elefantryggen.

Mange av rommene har nydelige veggmalerier, med edelsteiner og speil innfelt i veggene. Mest fascinerende er kanskje Sheesh Mahal (speilhallen), der et enkelt lampelys er reflektert i de mange speilene, og lyser opp rommet.

Jaipur: City Palace

Et kompleks av utsøkte palasser, hager, gårdsplasser, kunsthåndverk og utskårne døråpninger. Palassmuseet består av samlinger av sjeldne manuskripter, våpenhus, kostymer, tepper og miniatyrmalerier.

City Palace er et av de best bevarte palassene i India, bygget i en blanding av indisk (rajput), muslimsk (mogul) og europeisk (renessanse) arkitektur. Det var hit kongefamilien flyttet da de var lei av Amberpalasset.

Jaipur: Hawa Mahal – Vind Palasset

Vind palasset er selve symbolet på Jaipur. Med rosa utskjæringer i sand, og en virkelig forseggjort fasade med smårutete skjermer, slik at hoffdamene kunne se det daglige livet i gaten nedenfor. Vindenes palass, er mer en fasade enn et palass. En avkjølende vind blåser gjennom bygningen og forklarer navnet.

Vind Palasset, India

Jaipur: Jal Mahal

Utenfor Jaipur ligger Jal Mahal, eller «the Water Palace». Palasset ligger utilgjengelig til ut i en sjø. Fire av de fem etasjene befinner seg under vann. Man skal helst besøke palasset i solnedgang, eller på kvelden når alle lysene blir tent.

Flytende palass, India

Jaipur: Birla Mandir

Vakre Birla Mandir i Jaipur er verdt et besøk, helst i solnedgang. Den vakre hvite marmoren blir enda hvitere i solens siste ståler. Templet ble bygget til hidugudene Vishnu og Lakshmi, og et landemerke i Jaipur.

Mellom Jaipur og Agra: Chand Baori

Chand Baori er en trappebrønn, men ser ut som alt annet enn en brønn. Denne utrolige firkantede strukturen er 13 etasjer dyp. På tre av sidene er trappetrinn. 3.500 smale trinn som er ordnet i perfekt symmetri, ned til bunnen av brønnen 20 meter lenger nede. Den ble bygget i det 8. og 9. århundre ga den de omliggende områdene en pålitelig vannkilde flere århundrer før moderne vannleveringssystemer ble introdusert.

Hilde på kanten av trappebrønnen

Mellom Jaipur og Agra: Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri – den øde byen var hovedstad i det Mughalske riket i bare noen tiår. Den ble forlatt kort tid etter at den ble bygget, fordi de lokale brønnene gikk tørre. I dag står den fortsatt i samme tilstand som den var for over 300 år siden. Den er komplett med palasser og moskeer, og var en by større enn London da den opprinnelig ble konstruert.

Endelig fremme i Agra

Endelig i Agra. Byen hvor man finner Taj Mahal- reisens høydepunkt! Fra 1526 til 1658 var Agra mogulenes hovedstad. Det er bygninger fra denne tiden som gjør byen til en av Indias største turistattraksjoner. Taj Mahal, Agra Fort og Fatehpur Sikri er alle på UNESCOs liste over verdensarven.

Agra: Taj Mahal – evig kjærlighet

Taj Mahal er egentlig et mausoleum. Det imponerende byggverket ble laget av datidens mektige hersker, Shia Jehan. Han ville ære sin høyt elskede kone som døde etter å ha født parets 14. barn. I tjue år slet mer enn 20.000 byggearbeidere seg til blods med å ferdigstille bygget. Den hvite marmoren ble brutt 200 mil unna, og ble transportert til området med en flåte på 1000 elefanter.

Selv om palasset ser ut til å være utrolig perfekt fra nesten alle vinkler, er det nærbilder av arbeidet med marmoren som virkelig er forbløffende. Når dette universelle kjærlighetsbeviset ble bygget ble det ikke spart på hverken penger eller innsats. Taj Mahal er et fantastisk monument over udødelig kjærlighet og er et av verdens syv underverk.

Agra: Agra Fort

I Agrafortet satt mogulen Shah Jahan fengslet i åtte år. Herfra hadde han overblikk over sin hustrus imponerende gravmonument, Taj Mahal, et av verdens underverk. Inne bak Agra Forts 20 meter høye murer venter en labyrint av bygninger som nesten utgjør en hel liten by. Mange av bygningene er åpne for utforskning, og fra et rom med en møysommelig uthogd marmorbalkong i Musamman-tårnet, kan vi nyte utsikten til Taj Mahal på den andre side av Yamuna-elva.

India forlater aldri deg..

Før jeg reiste ble jeg advart: du vil elske og hate dette landet.

De fikk rett! India var som forventet, og mye mye mer! Kontrasten mellom menneskenes skjønnhet og omgivelsenes brutale virkelighet er fascinerende og nesten uvirkelig. Man befinner seg i det ene øyeblikket i en vakker park, omringet av templer og palasser. I neste øyeblikk er man tilbake i den grimme virkelighetens verden. Likevel, reisen til India har vært en av de beste jeg har hatt. Og jeg har bare sett en liten flik.

Jeg håper det er riktig som de sier: du kan forlate India, men India forlater aldri deg.

Mine tips til India

Husk reiseapotek. Dette bør i det minste inneholde antibak håndrens, plaster, Imodium, smertestillende og desinfiserende salve.

Kjøp flaskevann – alltid. Til og med til tannpussen.

Visum gjøres elektronisk: https://indianvisaonline.gov.in/visa/index.html

Penger: Ta med dollarsedler i små valører. Husk å veksle når du finner en ATM som fungerer.

Når bør man reise: I vinterhalvåret, ikke senere enn april. Varmt og regn i sommerhalvåret i dette området.

Avstander:
Delhi til Jaipur (280 km / 6-7 timer)
Jaipur til Agra (250 km / 5 timer).
Agra til Delhi (230 km / 4,5 timer).

Før du reiser: Se filmen The best Exotic Marigold og oppfølgeren The Best Exotic Marigold Hotel 2. Den handler om en gjeng britiske seniorer som flytter til det travle Jaipur.

Fikk du lyst til å reise til India?

Spør oss om hjelp til å planlegge og bestille reisen du drømmer om!