Tilbake

På togreise i Europa: London – Amsterdam – Brussel

Etter et par år uten mye reising, fikk jeg i sommer en etterlengtet sjanse til å feriere utenfor Norge. Da var ønsket mitt å få oppleve flere byer på kort tid, for å «ta igjen det tapte». Valget mitt falt på en reise med tog i Europa, og her kan du lese om turen min!

Mitt navn er Stine Arnulf og jeg elsker å reise, og jeg elsker tog! Jeg ønsker å oppleve mest mulig på kortest mulig tid, og er samtidig prisbevisst når jeg reiser. Kjenner du deg igjen? Da er sjansen stor for at du plukker med deg et par gode tips i denne bloggen.

Turen min gikk først med fly til London, hvor startpunktet for togreisen min var.

London – Amsterdam

Første togtur gikk fra St. Pancras International i London til Amsterdam, og togselskapet jeg dro med heter Eurostar. Dette toget stopper i Lille, Brussel, Rotterdam og Amsterdam, og turen til Amsterdam tar ca. fire timer.

Det mest effektive for meg ville egentlig vært å ta toget til Brussel først, før Amsterdam. Turen fra London til Brussel med Eurostar tar kun et par timer. Men fordi jeg hadde spikrede planer i hver av byene var det nødvendig for min del å reise til Amsterdam først. Et tips til deg er derfor å planlegge ruten din godt på forhånd og velge stoppesteder som faller seg naturlig etter hverandre.

De ulike billettypene hos Eurostar

Eurostar har tre klasser; standard, standard premium og business. 

Velger du en standard-billett må du møte opp på stasjonen i god tid, mellom 90-120 minutter før avgang. Du har lov til å ha med deg to kolli bagasje + håndbagasje, og kan kansellere turen opptil 7 dager før reise. Denne billettypen passer godt hvis du ønsker å holde kostnadene nede. Mat og drikke fås kjøpt i kafévognen på toget.

Det samme gjelder for standard premium-billetten, men her får du med et lett måltid og drikke servert ved setet, samt mer romslig sete. Denne billettypen er med andre ord perfekt hvis du ønsker litt mer plass og hvis du vil ha en matbit servert på reisen. 

For de som foretrekker litt mer luksus og komfort på reisen, blir det naturlige valget en business-billett. Prisen er ca. det dobbelte av standard-billettene. Her får du tre kolli bagasje + håndbagasje, gratis kansellering, og du kan sjekke inn senest 20 minutter før avgang. Du får også varm mat designet av Raymond Blanc og champagne servert i enda romsligere seter. Du har også tilgang på egen lounge på stasjonene i London og Amsterdam.

Personlig gikk jeg for en standard-billett, og ble positivt overasket over hvor komfortabelt setet var og med mer enn god nok beinplass (jeg er 1.72 cm. høy). Her var det egne hyller for bagasje og enkel tilgang på toalett. 

Praktisk informasjon om Eurostar

Uansett hvilken billettype du reiser med, er det lurt å beregne litt god tid. Med Eurostar går du gjennom passkontroll og scanning av bagasje – men det er ingen grense på vekt og du kan ha med flytende væske over 100 ml. Jeg var der 90 minutter før og hadde da relativt god tid. Ombordstigningen startet rundt 20 minutter før avgang.

Om du ikke har bestilt billett med mat inkludert, frykt ikke! Det kan kjøpes mat både før og etter sikkerhetskontrollen på stasjonen. Min anbefaling er å kjøpe noe før sikkerhetskontrollen, for innenfor er det litt kjedelig utvalg. Kaffen var veldig god da. M&S har en butikk på stasjonen med godt utvalg av mat til å ta med på reise og det er også et par bakerier med ferske sandwicher. Jeg reiste på morgenen rundt klokken 08:00, og da var flere av disse stedene åpne.

Det er gratis wifi på toget, men dette er ikke så sterkt på hele strekningen. Det er også mulighet for lading på toget – både med britisk og Europeisk stikkontakt. Ellers er det god informasjon via høyttalerne gjennom hele reisen, både på hvor vi befant oss og andre nyttige opplysninger. Hjemmesiden deres blir også oppdatert jevnlig med informasjon, slik at du kan dobbeltsjekke alt du lurer på før avreise.

Amsterdam Centraal

Amsterdam Centraal ligger veldig sentralt til i byen, og det er enkelt å komme seg til ulike hoteller i sentrum herfra. Sannsynligheten er stor for at du kan rusle til hotellet ditt. 

Amsterdam – Brussel

På det tidspunktet jeg var på reise var det ingen avganger med Eurostar fra Amsterdam til Brussel, jeg bestilte derfor den andre togbilletten min gjennom Trainline. De tilbyr billetter i samarbeid med 260 tog rundt om i Europa. Du får e-billett på mobilen, og prisene er relativt billige.

På strekningen mellom Amsterdam og Brussel kan du reise med både Thalys og Intercity Brussels. Thalys tilbyr et lite hakk finere tog, som også går mellom Brussel og Paris dersom du vil forlenge turen. 

Jeg reiste med Intercity Brussels, da dette var det billigste alternativet. Dette toget har 16 avganger fra Amsterdam om dagen, så det er mange tider å velge mellom. Du trenger ikke bytte tog underveis, men toget stopper på en del stasjoner – som for eksempel Antwerpen. Det tok litt under tre timer fra Amsterdam til Brussel Centraal. Toget stopper på tre ulike stasjoner i Brussel og billetten fungerer for alle tre. 

De ulike billettypene med Intercity Brussels

På Intercity kan du velge mellom to klasser – første klasse og andre klasse, og forskjellen på disse er benplass og større seter. På andre klasse har du ikke mulighet til å velge seteplassering.

Jeg hadde med meg en stor bag som jeg presset inn mellom de to setene og hadde likevel en komfortabel tur. Men for de som ønsker litt ekstra benplass kan første klasse være et godt valg.

Praktisk informasjon om Intercity Brussels

Dette toget hadde ingen pass kontroll eller bagasjesjekk og jeg trengte heller ikke møte opp på noe bestemt tidspunkt lang tid i forkant av avgangen. Med andre ord veldig enkelt og greit. 

På dette toget er det ikke mulig til å kjøpe mat om bord, så jeg vil anbefale at du kommer en time før hvis du skal kjøpe mat på stasjonen. Amsterdam Centraal er en stor stasjon som kan være litt forvirrende første gang du er her, så det å ha god tid kan i tillegg føles litt ekstra trygt. Jeg var der én time før og hadde god tid til å kjøpe mat og ta en kaffe mens jeg ventet på toget. 

Du finner mange kiosker og matbutikk på stasjonen hvor du kan få tak i ferske varer til turen. Det finnes også restauranter og barer som du kan spise på i forkant av reisen, hvis toget ditt går på ettermiddagen/kvelden.  

Det er dårlig med lademulighet på toget, så jeg vil anbefale fullt batteri eller medbragt powerbank på reisen.

Brussels Centraal

Brussels Centraal er som navnet tilsier en togstasjon beliggende svært sentralt til i Brussel, og har flust av fremkomstmidler like i nærheten av seg. Du kommer deg med andre ord kjapt og enkelt videre til hotellet ditt når du ankommer med tog hit. Stasjonen er noe vanskeligere å navigere i ettersom de fleste skilt står på flandersk eller fransk, men det er enkelt å finne frem til bane og busser.

Hvorfor du bør reise med tog

Først og fremst er tog mer miljøvennlig enn fly. Det er viktig at vi ser mot grønnere løsninger i forbindelse med reising, der det er mulig. Tog er et fint alternativ, spesielt hvis du skal reise i Europa, hvor du enkelt kan ta tog mellom landegrensene.

Du kan også spare litt tid ved å velge tog. Flyturen i seg selv går selvfølgelig raskere enn de fleste togturer, men ytterst få flyplasser ligger sentralt til, noe som gjør at du må beregne transport til og fra flyplassen også. Skal du fra London til Brussel eller fra Brussel til Amsterdam lønner det seg faktisk å ta tog. Du sparer tid ved at togene kjører deg direkte inn i bykjernen. Du slipper også styret med sikkerhetskontroller og innsjekking av bagasje.

Prisene er som regel billigere enn fly, spesielt hvis du er tidlig ute med bestillingen. Du kan fort spare rundt 400-500 kr på turen.

Selv syns jeg også tog er mer behagelig å reise med enn fly, og har lettere for å kunne sove på veien.

Konklusjon: Det er egentlig ingen ting å lure på. Velg tog neste gang du skal reise mellom landegrenser i Europa 😊

Visste du forresten at du som jobbreisende i Berg-Hansen har tilgang på togbilletter via Eurostar?

Relaterte blogginnlegg

Se alle innlegg arrow_forward
Raumabanen
28. juni 2022

Norske togstrekninger på topp i europeisk kåring

Lonely Planet har kåret Europas topp 10 mest naturskjønne togreiser for 2022, og Norge stikker av med hele to av tre pallplasseringer!
Skinner på togstasjon. Foto
18. november 2021

Nå må togselskapene på banen!

Skal togselskapene skal ha et eksistensgrunnlag må de kunne tilby løsninger som gjør det enkelt å reise på tvers av landegrensene i Europa.
Bernina Express i Sveits
17. februar 2020

De 5 mest opplevelsesrike togstrekningene i Europa

Europa har et stort nett av toglinjer som bare venter på å bli oppdaget. Hva med en togferie i Alpene, langs Spanias vakre kyst, eller i historiske England?