Påvirker endringene i økonomien årets sommerferie?
Det er sommer og sol, og for mange er sommerferien rett rundt hjørnet. Men 2023 har hittil vært preget av sterk prisvekst, en elendig kronekurs, og en stadig økende styringsrente. Påvirker det ferieplanene våre i sommer?
Virke har gjennomført en reiseundersøkelse blant nordmenn over 18 år, for å kartlegge hvordan sommerferien vår blir. Forbrukerøkonomer har vært relativt tydelige i media de siste månedene, om at man bør tenke seg godt om før man drar på utenlandsferie i år. Kronekursen er rett og slett elendig, og mange kan få seg et valutasjokk når Mastercard-regningen tikker inn i august/september. De fleste av oss kjenner nok på både prisvekst og økt boliglånsrente, men spørsmålet er om vi lar det påvirke årets sommerferie?
I følge Virke preges ferieplanene våre av endringen i økonomien. Folk flest har fått mindre å rutte med, og undersøkelsen viser at mange er mer bevisste på eget forbruk. Men undersøkelsen viser også at vi skal på sommerferie!
3 av 4 planlegger sommerferie i 2023
Hele 3 av 4 nordmenn planlegger å avvikle sommerferie i år, som er tilsvarende nivå som før pandemien. Blant disse oppgir nesten 70 prosent at de skal tilbringe ferien i Norge – enten hjemme eller på besøk hos venner og familie. Viken, Oslo og Vestland er fylkene som utpeker seg som de mest populære for norgesferien.
Rundt halvparten av de som planlegger sommerferie har også tenkt seg en tur til utlandet. Her er det spesielt Spania, Sverige, Danmark, Hellas og Italia som er populære reisemål. Vi går med andre ord for de kjente og kjære feriedestinasjonene som vi kjenner godt fra før.
Privat økonomi har innflytelse på valg av ferie
Virke trekker frem at undersøkelsen viser at forhold som privat økonomi og pris spiller en rolle når vi velger reisemål og reiseprodukt. Dette ses i sammenheng med at prisstigning og inflasjon har ført til redusert kjøpekraft i husholdningene. 7 av 10 respondenter oppgir at privat økonomi påvirker valg av reisemål og reiseprodukt. Prisen på produktet trekkes også frem som en viktig faktor. Det er spesielt de i aldersgruppen under 40 år som styres av privat økonomi, mens de over 40 år i mindre grad styres av dette.
– Hos oss merker vi lite til forbrukerøkonomenes anbefaling, men vi merker at mange vil på sommerferie. De som tar kontakt med oss vil primært til utlandet. I sommer er det Spania og Italia som utpeker seg, men cruise i både Middelhavet og Karibia har også seilt opp som en favoritt blant våre kunder, forteller daglig leder ved Berg-Hansen Asker & Bærum, June Jakola Keilhau.
– Fordelen med cruise er at det meste er inkludert i prisen, så det er forutsigbart og relativt kostnadseffektivt så lenge du bestiller god tid i forveien. Om bord kan barna spise så mye pizza og is de bare orker, samtidig som familien har fri tilgang på et hav av aktiviteter og underholdning. Men har du ikke spikret sommerferien enda, er jeg redd du må åpne lommeboken. Det er praktisk talt umulig å oppdrive lugarer med utvendig balkong i Middelhavet i sommer. Da ville jeg nok heller ventet med cruiset til høst-, jule- eller vinterferien, avslutter June.
Om undersøkelsen:
Reisepuls fra Virke er en kartlegging av ulike forhold knyttet til nordmenns ferier. Den gjennomføres to ganger i året; desember og juni. Målgruppen for undersøkelsen er et befolkningsrepresentativt utvalg av den norske befolkningen over 18 år.