Svalbard – lys, natur og god mat 78 grader nord
Har du en drøm om å besøke arktiske strøk, se hvite vidder og oppleve blålyset på vinteren? Svalbard er spennende året rundt med nordlys og magisk stemning på vinteren, og sommeren med en sol som aldri gir seg!
Jeg valgte å dra dit i februar, og opplevde at solen akkurat tittet fram på toppen av fjellet. Gjett om jeg skal tilbake til sommeren, da!
Hundene
Huskyene er fantastiske hunder – blå øyne, godt lynne og glad i mennesker. De er utholdende, elsker kulden og er en opplevelse å være sammen med!
Om du liker det enkelt; bli med på en gåtur med hundene organisert med guide, langt innover Adventsdalen. Gled deg til pølsegrilling og solbærtoddy i «lavvoen» etterpå. En opplevelse for både voksne og barn. Husk varme klær, det blir fort kaldt på gåturen! Liker du det mer utfordrende tar du en hundesledetur. Bli med bikkjene og se nordlyset om vinteren.
Kjør en snøscooter!
Å kjøre snøscooter et must når du er på Svalbard! Om vinteren kan du kjøre gjennom storslått natur til Østkysten og om sommeren kan du ta deg en kjøretur gjennom midnattssol over snødekte vidder! Du får en flott naturopplevelse og lærer i tillegg mye om Svalbards historie med dedikerte guider! Her skal du også kle deg godt, men ikke fortvil — du får låne en varm kjeledress til turen.
Et besøk til Gruve 3
Den første kullgruva i Longyearbyen ble åpnet i 1906, siden den tid har det vært kullgruvedrift på Svalbard. Gruvebesøk er et must. Mye av Svalbards historie kommer inn her. Kunnskapsrike guider tar deg med på en omfattende historietime og omvisning i Gruve 3. 250 meter inn i fjellet får du følelsen av hvordan gruvearbeiderne jobbet og hadde det under ganske barske forhold.
En tredjedel av kullet går til kullkraftverket i Longyearbyen og resten av kullet eksporteres til Tyskland.
Planlegg gruvebesøket før du skal ta flyet hjem. Guiden kjører gjerne deg og bagasjen til flyplassen etter endt gruvebesøk – bare avtal på forhånd. Ta med varme klær til besøket – det er kaldt i gruva. Du får låne kjeledress under oppholdet.
Hvor bor du i Longyearbyen?
Det finnes flere muligheter for overnatting i Longyearbyen. Vi bodde på Funken Lodge, litt tilbaketrukket fra sentrum på en høyde med nydelig utsikt over Longyearbyen fra restauranten. Hotellet er nyrenovert og har en varm, inkluderende stil som får deg til å føle deg hjemme. Funken Lodge var tidligere bolig for enslige funksjonærer før den på midten av åttitallet ble omgjort til overnattingssted for tilreisende.
Hva er unikt med Svalbard?
- Det internasjonale frølageret: Frø fra hele verden oppbevares i konstant minus 18 grader langt inne i fjellet ikke langt fra flyplassen og gruve 3. Inngangen til frølageret har en flott design. Det er ikke mulig å besøke dette lageret; naturlig nok! Her verner man om frøene sine – for å si det sånn.
- Menneskene: Varme og imøtekommende og kommer fra mange ulike nasjoner for å arbeide på Svalbard. Det er et etablert internasjonalt miljø. Alle med nysgjerrighet og kjærlighet til Svalbard. Guiden vår på Huskyturen hadde bodd på Svalbard siden august året før, en amerikaner som kunne alt om Svalbard og elsket plassen
- Lyset: Nordlyset om vinteren blåtonene i landskapet, og evig solskinn på sommeren. Man blir aldri lei lyset!
- Isgrottene: For de mer vågale – Svalbard består av mange isgrotter som er verdt et besøk. Det er ulike måter å komme seg til isgrottene på; du kan for eksempel kjøre scooter eller hundeslede. Eller kanskje en beltevogn? Full fart, mye spenning og en opplevelse for livet!
- Isbjørn: Kongen av Arktis – det finnes rundt 3000 isbjørner på Svalbard. Det er flere isbjørn på Svalbard enn det bor mennesker der. Det finnes ingen organiserte turer for isbjørnsafari, da dyrene er totalfredet på Svalbard. Visste du at en isbjørn kan bli opptil 800 kilo?
- Maten: Du får bare servert god mat med mye lokale råvarer. Man spiser sjeldent et dårlig måltid på Svalbard. Verdt et besøk er Huset, en anerkjent restaurant og Bistro som ligger i det gamle samfunnshuset i Longyearbyen. I restauranten får du servert 13 retter, alt fra vaktelegg til selkjøtt og lokalt flatbrød.
Det enestående nordlyset
Fra oktober til februar ser du nordlyset på Svalbard. Nordlyssafari med beltebil er en opplevelse. Du kan bli hentet sent på kvelden og tilbringe noen timer med guide og mennesker fra hele verden som kanskje har sin første tur til Svalbard, og aldri opplevd Nordlyset før. Beltebilen har store vinduer og er godt oppvarmet. Man får også et lite foredrag i den gamle nordlysstasjonen på Svalbard. Nordlyssafari kan du også gjøre både med snøscooter eller hundeslede.
Vi hjelper deg med å få den unike totalopplevelsen på Svalbard
Send oss en forespørsel, så hjelper vi deg med å bestille både reise, overnatting og uforglemmelige opplevelser!